Gazononderhoud


 
Bekalken van het gazon

In geval van een gazon met veel mos, ontstaan door een te zure grond, is een bekalking aan te raden. De kalk geeft het gazon de ideale ph waarde en heeft een uitdrogingseffect op het mos. Na enkele weken kan het mos door middel van verticuteren verwijdert worden.

Bemesten van het gazon (bemestingsplan)
In het actief groeiseizoen is een continue en gelijkmatige groei nodig voor het krijgen en het behouden van een dichte en diepgroene graszode. Hierbij is het belangrijk dat er geen stilvallen van de groei en ook geen groeipieken ontstaan. Door met een bemestingsplan te werken kan je de gelijkmatigheid van de groei en de kleur van het gazon behouden.

Verticuteren van het gazon
Naast water en voedsel hebben de wortels van het gras ook lucht nodig. Door te verticuteren wordt de grond los en wordt de ontstane vilt-moslaag weg gehaald. Verticuteren zorgt voor een goede groei / uitstoeling van uw gazon en voorkomt mosvorming. Bij het ontstaan van kale plekken worden deze door gezaaid met graszaad om het herstel te bevorderen. De beste tijd om het gazon te verticuteren in april-mei of augustus-september. Het gazon groeit in deze maanden het best en zal zo snel herstellen.

Bezanden van het gazon
Bij een zware en/of vette grond is het raadzaam om het gazon te bezanden, bezanden gebeurt met scherp zand. Dit zand wordt over het gazon gestrooid. Op deze manier kan de toplaag beter draineren en kan er meer zuurstof in de grond dringen.

Bestrijden van onkruiden in het gazon
Wilt u een strak glad gazon dan zult u het onkruid willen bestrijden. Dit kunt u doen met groeistoffen die selectief werken op tweezaadlobbigen. Gras is een van de weinige éénzaadlobbigen en wordt er niet door aangetast. Het onkruid zal zo snel gaan groeien dat de celwanden knappen en het onkruid zal verdwijnen.

Steken / knippen van graskanten
Na het maaien is het gazon pas echt netjes als de kanten zijn gestoken of geknipt.

Maaien
Grasmaaien is het meest in het oog springende onderhoud aan het gazon. Het is belangrijk dat er niet te kort wordt gemaaid, er vormt zich dan sneller mos en onkruid. Door regelmatig te maaien wordt er voorkomen dat het gazon geel onderin wordt. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als u op vakantie bent en het gazon niet wordt gemaaid. Om dit te voorkomen kunnen wij tijdens uw afwezigheid voor het gazon maaien.

Hoveniersbedrijf Kevin van 't Veld
Copyright 2010-2024
KvK 30252528
Contact
Beheer
Deze website is ontwikkeld door Romilan ICT